Σελίδες

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Don Quixote


Δον Κιχώτης - το αριστούργημα του Κόζιντσεφ στις αίθουσες!

Πριν τον "Άμλετ" και το "Βασιλιά Ληρ" που τον έκαναν πασίγνωστο, ο σκηνοθέτης Γκριγκόρι Κόζιντσεφ ασχολήθηκε με το κλασικό αριστούργημα του Μιγκέλ Θερβάντες "Δον Κιχώτης". 

Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο αριστούργημα της τριλογίας του και μια υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, το 1957!
 
Ο ονειροπόλος, αιθεροβάμων Δον Κιχώτης, ο ήρωας των φτωχών (ή ο τρελός του χωριού;) γεννήθηκε μέσα στη φυλακή από έναν ήρωα του πολέμου. Ο Μ. Θερβάντες εμπνεύστηκε ενώ ήταν φυλακισμένος τον ονειροπόλο ευγενή από τη Μάντσα, που συνεπαρμένος από τα αγαπημένα του βιβλία με ιππότες και κατορθώματα, ζήλεψε τη δόξα τους και ξεκίνησε από το χωριό του για να πετύχει τα δικά του κατορθώματα!

Έτσι πήρε μορφή η τραγελαφική φιγούρα του Δον Κιχώτη, που γυάλισε την πανοπλία του παππού του, πήρε ασπίδα, δόρυ κι ένα στύλο από το κοτέτσι του κι ένα σπαθί, καβάλησε και το κοκαλιάρικο, παρατημένο στους αγρούς αλογό του, φαντασιώθηκε ως αγαπημένη του μια άσχημη χωριατοπούλα για να της αφιερώνει την αγάπη και τα κατορθώματά του και ξεκίνησε ως ιππότης στον πόλεμο της ύλης με το πνεύμα. Έτσι κατέληξε λαϊκός ήρωας και μάλιστα ένας από τους πιο αγαπημένους μας.

Έχουν πει για το Δον Κιχώτη:

- «Ενα σκίτσο του Δον Κιχώτη θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα σε κάθε φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα. Αυτοί είναι οι δύο πιο αυθεντικοί επαναστάτες του κόσμου.»
Γούντι Αλεν, ηθοποιός, σκηνοθέτης

- «Εχω περάσει πολλά βράδια θυμωμένη με τον εαυτό μου επειδή δεν πρόλαβα να γράψω εγώ, πρώτη απ' όλους, μια ιστορία σαν του Δον Κιχώτη.»
Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, συγγραφέας

- «Δεν υπάρχει βιβλίο που να περιγράφει καλύτερα την απομόνωση της ανθρώπινης πλάνης από το αριστούργημα του Θερβάντες. Οχι, ο Δον Κιχώτης δεν ήταν τρελός. Τρελός είναι όποιος δεν τα 'χει βάλει έστω και μία φορά στη ζωή του με ανεμόμυλους.»
Ιρβιν Ντ. Γιάλομ, συγγραφέας, ψυχοθεραπευτής

- «Και αν ακόμη ο Δον Κιχώτης δεν κατάφερε να σώσει τον κόσμο, κατάφερε τουλάχιστον να σωθεί μέσα στον κόσμο του. Και αυτό είναι κάτι...»
Ορσον Γουέλς, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Ο σοβιετικός σκηνοθέτης Γκριγκόρι Κόζιντσεφ, ο οποίος ασχολήθηκε πάρα πολύ και με το θέατρο, θεωρήθηκε ότι μετέφερε πάρα πολύ σωστά τις τραγωδές του Σαίξπηρ, «Άμλετ» (1964) και «Βασιλιάς Ληρ» (1971) αλλά και μαζί με αυτές τον «Δον Κιχώτη» το 1957, από το μυθιστόρημα του Θερβάντες, με τον Νικολάι Τσερκάσοφ στον κύριο ρόλο. Αυτές οι ταινίες ειδικά, διακρίνονται για τη βαθιά τους πίστη στις αρχές του ουμανισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης και για τον ασυμβίβαστο αγώνα τους εναντίον κάθε μορφής μισανθρωπισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου