Σελίδες

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Διεκόπη η χρήση «μαγικών μανιταριών»


Για πρώτη φορά οι επιστήμονες απέκτησαν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα του τρόπου που τα "μαγικά μανιτάρια" επιδρούν στον ανθρώπινο νου, χάρη σε δύο νέες επιστημονικές έρευνες που μελέτησαν τη επίπτωση που έχει στον εγκέφαλο η ψιλοσυμβίνη, η βασική δραστική ουσία στα ψυχεδελικά μανιτάρια, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θεραπευτικά και κατά της κατάθλιψης, βοηθώντας τους πάσχοντες να ανακαλέσουν ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους.

Οι απεικονίσεις του εγκεφάλου των εθελοντών εντόπισαν, αφενός συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που η δραστηριότητά τους αναστέλλεται από τα μανιτάρια και αφετέρου οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η ψιλοσυμβίνη, που επιδρά στους εγκεφαλικούς υποδοχείς της σεροτονίνης, βοηθά τους ανθρώπους να βιώνουν πιο έντονα τις μνήμες τους και την αναβίωση περασμένων συναισθημάτων, πράγμα που θα μπορούσε να αποβεί χρήσιμο στο πλαίσιο μιας ψυχοθεραπείας.

Διεκόπη η χρήση «μαγικών μανιταριών» εξαιτίας των ευρωπαϊκών κανόνων πρεί ναρκωτικών ουσιών. Η πρώτη δοκιμή στον κόσμο που σχεδιάστηκε να εξερευνήσει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για τη θεραπεία ατόμων με κατάθλιψη, διακόπηκε εξαιτίας των βρετανικών και ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τη χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών σε έρευνες.

Ο Ντέιβιντ Νατ, πρόεδρος του βρετανικού Συλλόγου Νευροεπιστήμης και καθηγητής στο Imperial κολέγιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι είχε πάρει το πράσινο φως και τη χρηματοδότηση προκειμένου να ξεκινήσει την έρευνα, αλλά οι κανονισμοί το απέτρεψαν.

«Ζούμε σε ένα κόσμο παράνοιας όσον αφορά τις ρυθμίσεις των ναρκωτικών» είπε κατά τη διάρκεια διάσκεψης νευροεπιστήμης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Λονδίνο.

Στο παρελθόν ο Νατ είχε διεξάγει μικρά πειράματα σε υγιείς εθελοντές και διαπίστωσε ότι η ψιλοκυβίνη –η ψυχεδελική ουσία που εμπεριέχεται στα «μαγικά μανιτάρια»- έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει σοβαρές μορφές κατάθλιψης σε άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Μετά από τα ελπιδοφόρα πρώτα αποτελέσματα του απονεμήθηκε επιχορήγηση 550.000 βρετανικών λιρών από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε ασθενείς. Όμως η ψιλοκυβίνη θεωρείται παράνομη στη Βρετανία και στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ψυχοτρόπων Ουσιών του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε το 1971, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά, το οποίο δεν ενδείκνυται για ιατρική χρήση.

Όπως εξήγησε ο Νατ, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι επιστήμονες χρειάζεται να έχουν μια ειδική άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσουν «μαγικά μανιτάρια» για ιατρικές δοκιμές στη Βρετανία ενώ η κατασκευή μιας συνθετικής μορφής ψιλοκυβίνης για χρήση σε ασθενείς ελέγχεται αυστηρά από κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το λόγο αυτό, ο Νατ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να βρει μια εταιρεία που να έχει τη δυνατότητα να παράσχει το ναρκωτικό για τις δοκιμές του, είπε.

«Έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο το να βρεθεί μια εταιρεία που θα μπορεί να κατασκευάσει το ναρκωτικό και να συμβιβάζεται με τους ρυθμιστικούς κανόνες».

Σε προηγούμενες δοκιμές, ο Νατ διαπίστωσε ότι όταν χορηγούνταν σε υγιείς εθελοντές, η ψιλοκυβίνη κατάφερνε να απενεργοποιήσει ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται πρόσθιος φλοιός του προσαγωγίου, το οποίο εμφανίζει υπερδραστηριότητα σε άτομα με κατάθλιψη.

«Ακόμα και σε φυσιολογικά άτομα, όσο περισσότερο το συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου απενεργοποιείται υπό την επίδραση του ναρκωτικού, τόσο καλύτερα δήλωσαν ότι ένιωθαν οι εθελοντές δύο εβδομάδες αργότερα. Υπήρχε, λοιπόν, μια άμεση σχέση μεταξύ αυτής της παροδικής απενεργοποίησης του κυκλώματος του εγκεφάλου και της μετέπειτα διάθεσης», είπε. «Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία θέλουμε να βασίσουμε τις δοκιμές μας».

Από τα παλιά χρόνια, σε διάφορους πολιτισμούς (όπως στην Κεντρική Αμερική αλλά και στην αρχαία Ελλάδα) τα μαγικά μανιτάρια εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνταν για την πρόκληση μυστικιστικών εμπειριών. Στο βιβλίο του "Οι πύλες της ενόρασης", το 1954, ο διάσημος συγγραφέας Άλντους Χάξλεϊ υποστήριξε ότι τέτοιες ψυχεδελικές ουσίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διευρύνουν την αντιληπτική ικανότητα του ανθρωπίνου νου, αλλά η συνεχής  χρήση τους, καίει τις συνάψεις του εγκεφάλου.

bye Edw Hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου