Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

«Ασπίδα» κατά της υπέρτασης το παντζάρι

Ο κόκκινος χυμός του ρίχνει την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με βρετανική μελέτη
Την πίεση είναι ικανό να ρίξει ένα απολαυστικό ποτήρι παντζαροχυμού, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη. 

Νέα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα οφέλη που προσφέρει το ταπεινό παντζάρι για τον οργανισμό. Σύμφωνα με ερευνητές από το Barts Health της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας και την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου, η κατανάλωση 250ml χυμού παντζαριού ημερησίως, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 10mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου).

Ενα ποτηράκι παντζαροχυμός την ημέρα, την υπέρταση κάνει πέρα

Στη μελέτη που παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Hypertension» έλαβαν μέρος 15 ασθενείς. Κατά τους ειδικούς, η αντιυπερτασική δράση του παντζαριού παρατηρείτο μια ημέρα μετά την κατανάλωση του χυμού. «Πρωταγωνιστής» της όλης δράσης φαίνεται να είναι το νιτρικό άλας το οποίο εντοπίζεται στα παντζάρια και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Τα νιτρικά άλατα εντοπίζονται φυσικά στο έδαφος από όπου αντλούνται μέσω των ριζών των φυτών, καθώς συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν και εντυπωσιακά, τα ευρήματά τους χρήζουν περαιτέρω μελέτης. «Είμαστε πραγματικά εντυπωσιασμένοι με το γεγονός ότι μια τόσο μικρή ποσότητα νιτρικού άλατος μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στον οργανισμό» εξηγεί η ερευνήτρια δρ Αμρίτα Αχλουβάλια.
«Ελπίζουμε ότι υιοθετώντας μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά με υψηλή συγκέντρωση σε νιτρικό άλας π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή παντζάρια, οι ασθενείς θα μπορούν να βελτιώσουν εύκολα την καρδιαγγειακή τους υγεία. Για την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας της συγκεκριμένης μεθόδου ωστόσο, χρειάζονται μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας» καταλήγει η ειδικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου