Σελίδες

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ερευνα επιβεβαιώνει: Οι ρατσιστές είναι ανόητοι!


Ερευνα επιβεβαιώνει: Οι ρατσιστές είναι ανόητοι! Καναδάς: Οι προκαταλήψεις, ο ρατσισμός και η έλλειψη ανεκτικότητας συναντώνται κυρίως σε άτομα με μεγαλύτερη γνωστική ακαμψία και χαμηλότερη κοινωνική διαδραστικότητα, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Παρά τις σημαντικές τους συνέπειες στις διαπροσωπικές σχέσεις και συμπεριφορές, οι γνωστικές ικανότητες δεν έχουν κερδίσει την προσοχή που δικαιούνται όσον αφορά στον τρόπο ερμηνείας των προκαταλήψεων.


Αυτό το δεδομένο έρχονται να ανατρέψουν τα ευρήματα δύο Καναδών επιστημόνων, οι Γκόρντον Χόντσον και Μάικλ Μπουσέρι, οι οποίοι δοκίμασαν ένα στατιστικό μοντέλο ανάλυσης, όπου οι μειωμένες γνωστικές ικανότητες φαίνεται να συνδέονται με αυξημένες προκαταλήψεις.

Αναλύοντας δύο μεγάλα και αντιπροσωπευτικά δείγματα πληθυσμού από ολόκληρη την Αγγλία (15.874 άτομα), οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο χαμηλότερος δείκτης πνευματικών ικανοτήτων προοιωνίζεται εντονότερο ρατσισμό, μέσω της υιοθέτησης ακροδεξιών ιδεολογιών (κοινωνικός συντηρητισμός, ακροδεξιός απολυταρχισμός) και του χαμηλού δείκτη επαφής με άλλες ομάδες.

Μια δευτερεύουσα ανάλυση δείγματος από τις ΗΠΑ επιβεβαίωσε την επίδραση της μειωμένης ικανότητας για αφηρημένη σκέψη πάνω στην απόκτηση προκαταλήψεων έναντι της ομοφυλοφιλίας, μια σχέση που εν μέρει αποκαλείται τόσο από τις αυταρχικές ιδεολογίες όσο και από τα χαμηλά επίπεδα επαφής με άλλες ομάδες πληθυσμού.

Σε όλες τις αναλύσεις υπήρξε μέριμνα ώστε το δείγμα να μην χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα επίπεδα εκπαίδευσης ή κοινωνικο-οικονομικής θέσης.

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ότι οι γνωστικές ικανότητες παίζουν έναν κρίσιμο αν και υποτιμημένο ρόλο στο θέμα των προκαταλήψεων» αναφέρουν σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, όπου δημοσιεύουν τα αποτελεσματα της μελέτης τους oι δύο ερευνητές προτείνoντας μεγαλύτερη προσοχή στον παράγοντα «γνωστικές ικανότητες» κατά την αναζήτηση μοντέλων ερμηνείας των κοινωνικών προκαταλήψεων.


Η ίδια μελέτη, απέδειξε πως όσοι είχαν χαμηλό σκορ στα τεστ ευφυίας (I.Q tests) όταν ήταν παιδιά, τείνουν να καλλιεργούν προκατειλημμένα πιστεύω και να ακολουθούν πιο συντηρητικές ιδεολογίες ως ενήλικοι.

Πάντως, ο δείκτης ευφυίας υπολογίζεται με συγκεκριμένα τεστ, αλλά το κατά πόσον τα αποτελέσματά τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παραμένει ένα άλυτο ζήτημα.

Ο Dr. Gordon Dodson καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών στο Brock σημειώνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν έναν «φαύλο κύκλο»: οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη ευφυίας τείνουν να ασπάζονται πιο συντηρητικές ιδέες, οι οποίες στην ουσία δείχνουν ότι υπάρχει απροθυμία από τα συγκεκριμένα άτομα για αλλαγή και επομένως είναι σχεδόν φυσιολογικό να διακατέχονται τότε και από προκαταλήψεις.

Γιατί, λοιπόν, λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι κατά κανόνα ασπάζονται συντηρητικές ιδεολογίες; Επειδή τέτοιου είδους ιδεολογίες συνήθως αντικατοπτρίζουν «αυστηρότητα και τάξη» επιτρέποντας την κατανόηση ενός πολύπλοκου κόσμου, λέει ο Dodson. Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία δημιουργούν πάντα και προκαταλήψεις, συμπληρώνει.

«Η πραγματικότητα είναι πάντα ιδιαιτέρως πολύπλοκη. Οι ιδεολογίες συνήθως προσπαθούν να δώσουν λύσεις σε αυτή την πολυπλοκότητα και να επιβάλλουν απλές λύσεις. Γι' αυτό το λόγο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι άνθρωποι με λιγότερες διανοητικές ικανότητες από άλλους συνήθως ασπάζονται τις πιο απλοποιημένες ιδεολογίες» καταλήγει ο καθηγητής ψυχολογίας μιλώντας στην Huffington Post.

               



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου