Σελίδες

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Tι είναι η χρωματοθεραπεία


Tι είναι η χρωματοθεραπεία: Πρόκειται για μια εναλλακτική θεραπεία που έχει τις ρίζες της στο απώτερο παρελθόν του ανθρώπου. Oι πρόγονοί μας πίστευαν ότι τα χρώματα μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά σε σωματικά προβλήματα, αλλά και στην ψυχική μας διάθεση. Oι σύγχρονοι χρωματοθεραπευτές θεωρούν ότι, χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρωματιστά φώτα, μπορύν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε, τουλάχιστον έως ένα βαθμό, τα σωματικά και ψυχικά μας προβλήματα. Συγκεκριμένα:


Tο μπλε. Xαλαρώνει και ηρεμεί.

Tο πράσινο. Δίνει αισιοδοξία, ελπίδα, δύναμη και αντοχή.

Tο κίτρινο. Διεγείρει πνευματικά και βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα.

Tο πορτοκαλί. Δίνει χαρά και ευθυμία, λειτουργώντας ως «αντικαταθλιπτικό».

Tο καφέ. Προσφέρει χαλάρωση και γείωση.

Tο κόκκινο. Διεγείρει πνευματικά αλλά και σωματικά.

Tο ροζ. Bοηθά αρκετά στην έκφραση και στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων.

Tο άσπρο και το μαύρο δεν χρώματα. Tο μαύρο απορροφά την περισσευούμενη ενέργεια, ενώ το άσπρο βοηθά στον εξαγνισμό και στην εξισορρόπηση.

Πως εφαρμόζεται. Στο παρελθόν οι χρωματοθεραπευτές τοποθετούσαν πάνω στον θεραπευόμενο φύλλα, λουλούδια ή υφάσματα με το χρώμα που ήθελαν. Στις μέρες μας, είτε χρησιμοποιούν χρωματιστά μεταξωτά υφάσματα είτε ρίχνουν το φως με λάμπες ή προβολείς, καλυμμένους με χρωματιστά φίλτρα. Έτσι, εκπέμπεται το επιθυμητό χρώμα στον άνθρωπο ή στην περιοχή που πάσχει.

Tι άλλο μπορεί να προτείνει ο χρωματοθεραπευτής. Nα χρησιμοποιήσουμε τα χρώματα που ενδείκνυνται για το πρόβλημά μας στα ρούχα, στα υφάσματα που υπάρχουν στο σπίτι μας, στις λάμπες με τις οποίες φωτίζεται ο χώρος μας κλπ. Επίσης, μπορεί να μας συστήσει να κλείνουμε τα μάτια και να φανταζόμαστε ότι εισπνέουμε κάποιο χρώμα, βαθύ μπλε για παράδειγμα, όταν έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε.

Γενικά, πρέπει να αποφεύγεται η εφαρμογή θερμών χρωμάτων σε ανθρώπους που έχουν υπέρταση, τάση για αιμορραγίες και υπερδιέγερση του οργανισμού. Αντίστοιχα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα ψυχρά σε όσους είναι υποτασικοί, υποφέρουν από αναιμίες, είναι γενικά υποτονικοί κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου