Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Το κάπνισμα των… δύο φύλων

Μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες καπνίζουν για να διασκεδάσουν και οι γυναίκες για να αποφορτιστούν από το στρες

Οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο όταν είναι με φίλους, ενώ οι γυναίκες όταν είναι αγχωμένες δείχνουν στοιχεία βρετανικής δημοσκόπησης

Λονδίνο
Οι άνδρες καπνίζουν για διασκέδαση ενώ οι γυναίκες για να καλμάρουν τα νεύρα τους, υποστηρίζει δημοσκόπηση που διενήργησε η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων SKYGIG με αφορμή την Εθνική Ημέρα κατά του Καπνίσματος (14/3) της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των καπνιστών που έλαβαν μέρος, το 56% των ανδρών καπνίζουν περισσότερο όταν είναι έξω με φίλους, ποσοστό το οποίο πέφτει στο 48% στην περίπτωση των γυναικών. Κάτι τέτοιο, πιστεύουν οι ψυχολόγοι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας άνδρας καπνιστής είναι κοινωνικά πιο αποδεκτός από ό,τι μια γυναίκα καπνίστρια.

Κάπνισμα λόγω στρες

Το 33% των εθελοντριών δήλωσαν ότι καπνίζουν περισσότερο όταν αισθάνονται ψυχολογικά πιεσμένες. Σε γενικές γραμμές, το 55% ανδρών και γυναικών πιστεύουν ότι ο εθισμός τους στο τσιγάρο σχετίζεται περισσότερο με τον ψυχολογικό παράγοντα και λιγότερο με τη νικοτίνη που περιέχει αυτό.

Τα 2/3 των γυναικών και το 54% των ανδρών, έχουν προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα τουλάχιστον έξι φορές.   

Ψυχολογικά φαίνεται πως είναι τα αίτια που «αγκιστρώνουν» τις γυναίκες στο τσιγάρο

«Η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς ανάμεσα στα δύο φύλα – το ότι δηλαδή περισσότερο οι άνδρες καπνίζουν δημοσίως συγκριτικά με τις γυναίκες - είναι ενδιαφέρουσα ιδιαίτερα στην εποχή μας. Θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν μια συμπεριφορά ντροπής ως προς το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους» σχολιάζει η ψυχολόγος δρ Τζο Χέμινγκς.

«Όταν είναι μόνες τους, οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες. Συγκριτικά με τους άνδρες, στην περίπτωση των γυναικών ο εθισμός στη νικοτίνη εμφανίζεται εντονότερος. Αν δηλαδή το τσιγάρο αποτελεί για τις καπνίστριες μηχανισμό “ανταμοιβής” κάθε φορά που ξεπερνούν μια κατάσταση στρες ή άγχους, τότε το να εθιστούν σε έναν τέτοιο κύκλο στρες-ανταμοιβής είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο» προσθέτει η ψυχολόγος.

«Πολλές φορές το κάπνισμα έχει μπει τόσο “βαθιά” στη ζωή των καπνιστών που η κίνηση του να βγάλουν τσιγάρο, αποτελεί περισσότερο μια αυτοματοποιημένη αντίδραση παρά μια συνειδητή απόφαση» καταλήγει η δρ Χέμινγκς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου