Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Firefox: τέλος εποχής για iPhone και iPad

Είναι επίσημο πλέον. Ο Firefox για iPhone και iPad αποτελεί πλέον όνειρο θερινής νυχτός.
Η απόφαση του Mozilla είναι οριστική. Τουλάχιστον μέχρι να αλλάξει στάση η Apple και να επιτρέπει επιπλέον rendering engines στο iOS.

Μέχρι σήμερα όλοι οι διαθέσιμοι browsers για το iPhone και iPad χρησιμοποιούν το rending engine του iOS. Είναι στην πραγματικότητα Safari με περιορισμούς και κάποια πλεονεκτήματα. Η Appl δεν επιτρέπει την χρήση διαφορετικού rendering engine στο iOS, ούτε την χρήση του JavaScript engine σε τρίτους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Firefox για iPhone και iPad θα χρησιμοποιούσε το rendering engine του Safari με UI Mozilla. Γεγονός που δεν ευχαριστεί τους ανθρώπους του Mozilla και για αυτό δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το iOS ξανά. Τουλάχιστον μέχρι η Apple να αλλάξει στάση και ο Firefox να τρέχει με το Gecko engine σε iPhone και iPad.


Όλα αυτά σύμφωνα με δηλώσεις του Jay Sullivan, vice president of product στο Mozilla Foundation. Με λίγα λόγια ο άνθρωπος ξέρει τι θέλει και τι κάνει.

Ίσως το Firefox OS να αποδειχθεί σωτήρια επιλογή για τον Firefox σε smartphone και tablets. Μέχρι όμως να φτάσει το μερίδιο αγοράς της Apple και τα εκατοντάδες εκατομμύρια iPhone και iPad σε πωλήσεις, ο Firefox θα χρειαστεί υποστήριξη. Ο ανταγωνισμός δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη έχουν ανακοινωθεί σημαντικές αλλαγές στο οικοσύστημα των browsers.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου