Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Άσκηση δύο φορές τον μήνα για γερό εγκέφαλο

Ακόμη και ελάχιστη άσκηση - δύο με τρεις φορές τον μήνα - φαίνεται να βελτιώνει τη νοητική λειτουργία 50 χρονών  αρκεί η υιοθέτηση της στρατηγικής να έχει ξεκινήσει από την παιδική ηλικία.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα έρχονται από μελέτη ερευνητών του King’s College του Λονδίνου οι οποίοι παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 9.000 ατόμων από την ηλικία των 11 ετών.


Κατά τη διεξαγωγή της πολυετούς μελέτης, οι εθελοντές καλούνταν να δηλώσουν την ένταση και τη συχνότητα της άσκησης που είχαν εντάξει στο πρόγραμμά τους, ενώ υποβάλλονταν και σε τεστ που εξέταζαν τη μνήμη, την προσοχή και την ικανότητα εκμάθησής τους.

Οι επιστήμονες είδαν λοιπόν, ότι όσοι από τους συμμετέχοντες ασκούνταν δύο με τρεις φορές το μήνα (για παράδειγμα κολυμπώντας, τρέχοντας ή κάνοντας γυμναστική στο γυμναστήριο) από την ηλικία των 11 ετών συγκέντρωναν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ, συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Η άσκηση «κλειδώνει» την υγεία: «Η άσκηση αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο «κλειδί» του τρόπου ζωής μας, ικανό να φρενάρει τη νοητική φθορά, την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη και καρκίνου. Παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία με σκοπό την ενίσχυση της άσκησης εφ’ όρου ζωής έχουν τη δυναμική να περιορίζουν το προσωπικό και το κοινωνικό φορτίο που σχετίζεται με την εμφάνιση των παραπάνω νόσων σε προχωρημένη ηλικία» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Αλεξ Ντρέγκαν.

«Ως γνωστόν, ένα υγιές σώμα παραπέμπει και σε ένα υγιές μυαλό» συνεχίζει ο δρ Ντρέγκαν. «Παρόλα αυτά, δεν μπορούν και δεν είναι πρόθυμοι όλοι να ακολουθήσουν τις διεθνείς οδηγίες που κάνουν λόγο για 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα. Για τα άτομα αυτά, οποιαδήποτε μορφή άσκησης θα έχει μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα ως προς τη νοητική τους υγεία. Πρόκειται για κάτι το οποίο χρήζει περαιτέρω έρευνας».

«Ενα πιο εφικτό σενάριο για τον περισσότερο κόσμο θα ήταν να τίθενται σε πρώτη φάση χαμηλότεροι στόχοι ως προς την άσκηση και σταδιακά να αυξάνεται η ένταση και η συχνότητά της» προσθέτει ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα της ομάδας του τα οποία παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Psychological Medicine», απαιτούν σε επόμενη φάση τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών ώστε να εξετασθούν αναλυτικά τα οφέλη που χαρίζει η άσκηση διαφορετικών επιπέδων έντασης και συχνότητας στη νοητική λειτουργία ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου