Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Στροφή στις συνδρομές από το cloud κάνει η Adobe, ορόσημο το CS6

H Adobe προέβη σε μια ανακοίνωση-ορόσημο για το μέλλον των εξαιρετικά δημοφιλών εφαρμογών της, καθώς από το Ιούνιο 2013, θα πάρουν την μορφή συνδρομητικής υπηρεσίας στο λεγόμενο Creative Cloud με μηνιαία χρέωση 61,49 ευρώ.
Οι αυτόνομες εκδόσεις Creative Suite ή CS θα σταματήσουν στην έκδοση CS6, όσοι όμως επένδυσαν στην αγορά τους προσκαλούνται στο cloud με έκπτωση 60% για τον πρώτο χρόνο. Τo CS6 θα συνεχίσει να διατίθεται στην αγορά, ωστόσο δεν θα υπάρξει CS7.

Ανάλογη στροφή στο συνδρομητικό μοντέλο έχουν και άλλες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού, όπως η Microsoft με το Office 365 (μπορείτε να διαβάσετε τα επιχειρήματά της υπέρ του συνδρομητικού μοντέλου στο άρθρο «Οκτώ πλεονεκτήματα του συνδρομητικού Office 365 έναντι του πακέτου»).

Όλα τα αρχεία που παράγονται με τα apps στο Creative Cloud (CC) μπορούν να αποθηκεύονται, να διατηρούνται συγχρονισμένα και να κοινοποιούνται από το «σύννεφο» της Adobe σε περιβάλλον Mac OS, iOS, Windows και Android. Επίσης, οι καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιράζονται τις δημιουργίες τους με τα άλλα μέλη της κοινότητας Behance, που φτάνουν τους 1.400.000 επαγγελματίες.

Ως πλεονεκτήματα του νέου συνδρομητικού μοντέλου (έναντι της σουίτας εφαρμογών Creative Suite) θεωρείται η διαρκής ανανέωση του λογισμικού με νέες δυνατότητες, οι οποίες στο παρελθόν συσσωρεύονταν για να συμπεριληφθούν στην επόμενη αναβάθμιση επί πληρωμή. Επίσης, πλεονέκτημα θεωρείται η διαθεσιμότητα του αρχείου και των αντίστοιχων εφαρμογών της Adobe μέσω του cloud σε κάθε μέσο που διαθέτει ο δημιουργός του (π.χ. μια φωτογραφία στο iPad υπόκειται σε επεξεργασία με το Photoshop Touch, η επεξεργασία της οποίας συνεχίζεται όταν ο δημιουργός βρεθεί σε Windows PC ή Mac με το Photoshop CC).

Με το νέο μοντέλο, στο Creative Cloud περιλαμβάνεται η επόμενη γενιά εφαρμογών desktop της Adobe, συμπεριλαμβανομένων των Adobe Photoshop CC, InDesign CC, Illustrator CC, Dreamweaver CC και Premiere Pro CC. Ό,τι ήταν γνωστό ως Creative Suite (CS) μετονομάζεται σε CC για να αντικατοπτρίσει την μετάβαση και την ενσωμάτωσή στο Creative Cloud. Σε αυτές τις εκδόσεις, υπάρχουν εκατοντάδες βελτιώσεις, αναφέρει η Adobe. Στο Photoshop CC για παράδειγμα, περιλαμβάνεται η λειτουργία Camera Share Reduction που αναλαμβάνει να ξεθολώσει τις κουνημένες φωτογραφίες, το Smart Sharpen που αναγνωρίζει τις υφές και αναδεικνύει τις λεπτομέρειες, το Adobe Camera Raw 8 για περισσότερες επεμβάσεις στην διόρθωση φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες μπορούν να δημοσιεύονται άμεσα στην κοινότητα Behance, προς αναζήτηση εποικοδομητικών σχολίων.

Η Adobe δέχεται ήδη εγγραφές στο Creative Cloud, αν και η διάθεση της υπηρεσίας θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Η συνδρομή ανέρχεται στα 61,49 ευρώ το μήνα, για τα ετήσια συμβόλαια με 20GB χώρο φιλοξενίας στο Creative Cloud. Όσοι έχουν ήδη αγοράσει τις προηγούμενες εκδόσεις CS3 έως CS5.5 θα καταβάλλουν μειωμένη συνδρομή 36,89 ευρώ τον μήνα για ένα χρόνο, τιμή στην οποία μπορούν να αποκτούν συνδρομή φοιτητές και καθηγητές. Ανάλογες προσφορές υπάρχουν και για εκείνους που επένδυσαν στην αγορά της σουίτας CS6 το περασμένο μόλις έτος (με ακόμα χαμηλότερη συνδρομή, 24,59 ευρώ το μήνα). Τέλος, η Adobe ανακοίνωσε το Creative Cloud για Ομάδες, υπηρεσία στην οποία προστίθενται 100GB και κονσόλα κεντρικής διαχείρισης με χρέωση 70 περίπου δολάρια το μήνα ανά μέλος.
H Adobe διαθέτει με συνδρομή και τις μεμονωμένες εφαρμογές CC με 24,59 ευρώ το μήνα. Αναλυτικές πληροφορίες περιλαμβάνονται στον δικτυακό τόπο της Adobe στην διεύθυνση https://creative.adobe.com/plans.
In.gr Τεχνολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου