Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

O Nick Cave τραγουδάει για την Ελλάδα της κρίσης

Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον Nick Cave. 

Ο παγκοσμίου φήμης στιχουργός και τραγουδοποιός, «ανέβασε» αυτές τις μέρες (23/02) στο διαδίκτυο το νέο του κομμάτι, «Lightning Bolts» ή επί το ελληνικότερον «Κεραυνοί», οι στίχοι του οποίου είναι αφιερωμένοι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών αναταραχών.


Με ευθειες αναφορές στις πορείες και τα επεισόδια της Αθήνας αλλά και τον Δια, τον πατέρα όλων των Θεών της ελληνικής μυθολογίας, ο καλλιτέχνης προσπαθεί να αντιπαραβάλλει την σύγχρονη μίζερη ελληνική πραγματικότητα με το λαμπερό παρελθόν της αρχαίας Ελλάδας. Παράλληλα, οι στίχοι του κομματιού σχολιάζουν με αρκετή δόση ειρωνείας την ανθρώπινη κοινωνία και αποτελούν μια κραυγή αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους Ελληνες.

Ο Nick Cave χαμένος στους διαδρόμους ενός ξενοδοχείου «συνομιλεί» με τον Δία: «Δύο κεραυνοί ήρθαν στο δωμάτιο μου, δώρο από τον Δία…. Στην Αθήνα η νεολαία κλαίει από τα δακρυγόνα, αλλά εγώ μαυρίζω στην πισίνα του ξενοδοχείου μου… Στο λίκνο της Δημοκρατίας ακόμα και τα περιστέρια φοράνε αντιασφυξιογόνες μάσκες», είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα των στίχων του «Lightning Bolts».

Το κομμάτι βρίσκεται στα αντίτυπα βυνιλίου του νέου του άλμπουμ «Push the Sky Away» , που μόλις κυκλοφόρησε και με το οποίο ο καλλιτέχνης και η μπάντα του Bad Seeds επιστρέφουν στα μουσικά δρώμενα μετά από πέντε χρόνια αποχής.

Ο Nick Cave συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ροκ μουσουργούς και ερμηνευτές της τελευταίας τριακονταετίας. Στο ευρύ κοινό συστήθηκε το 1983 ως στιχουρχός, συνθέτης και βασικός ερμηνευτής της μπάντας «Nick Cave and the Bad Seeds». Παράλληλα, έχει παρουσιάσει αξιοπρόσεχτο έργο ως ηθοποιός και συγγραφέας. Οι στίχοι των τραγουδιών του συχνά εμπνέονται από διάφορα κοινωνικά θέματα και από εικόνες και κείμενα της Βίβλου.

Ο ιδιόρρυθμος Αυστραλός καλλιτέχνης επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα τον Σεμπτέμριο του 1987, κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής περιοδείας του με το συγκρότημά του. Στη χώρας μας, ο Nick Cave έχει πολυάριθμους φανατικούς θαυμαστές και δηλώνει λάτρης της ελληνικής κουλτούρας και της φυσικής ομορφίας των τοπίων της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου