Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πρόστιμο 561 εκατ. ευρώ στη Microsoft από την Κομισιόν

Πρόστιμο ύψους 561 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Μicrosoft για παράβαση της νομοθεσίας περί μονοπωλίου.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν καταλογίζει στην αμερικανική εταιρεία ότι μεροληπτεί υπέρ του Internet Explorer, του δικού της προγράμματος πλοήγησης, ενώ θα έπρεπε να προβάλλει εξίσου και τα άλλα αντίστοιχα προγράμματα των ανταγωνιστριών εταιρειών, δηλαδή τα Mozilla Firefox, Opera, Chrome κλπ.
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια ανακοινώνει το πρόστιμο στη Microsoft.

Το 2010, η εταιρεία είχε εισάγει μία οθόνη στα Windows, από την οποία ο χρήστης επέλεγε το πρόγραμμα της αρεσκείας του, αλλά ένα χρόνο αργότερα την απέσυρε, με αποτέλεσμα ο χρήστης των Windows να χρησιμοποιεί μόνο τον Internet Explorer, εκτός αν έκανε εγκατάσταση άλλου προγράμματος.

Η Microsoft απέδωσε την κατάργηση της επιλογής σε «τεχνικό λάθος», αλλά ο Επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δεν πείστηκε.

«Η πράξη αυτή δεν έχει προηγούμενο και θέλουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε εταιρεία από το να αθετεί τις υποσχέσεις της», δήλωσε ο επίτροπος.

Η Κομισιόν θα μπορούσε να είχε επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 10% του παγκόσμιου ετήσιου τζίρου της, δηλαδή περίπου 5,7 δισ. ευρώ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει για πρώτη φορά ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί από καμία εταιρεία να αθετήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έπειτα από δική της παράβαση της ισχύουσας αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας», τονίζει στο BBC ο Τόνι Γούντγκεϊτ, δικηγόρος ειδικός σε θέματα ανταγωνισμού.

Με την επιβολή του προστίμου κλείνει η υπόθεση που είχε ανοίξει το 2007, έπειτα από καταγγελία της νορβηγικής εταιρείας που διέθετε το πρόγραμμα πλοήγησης Opera εναντίον της Microsoft.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου