Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Η κλιματική αλλαγή θα κάνει καφέ τις πολικές αρκούδες

Μπορεί να παραμένει άγνωστος ο λόγος για τον οποίο οι πολικές αρκούδες διαθέτουν λευκό τρίχωμα, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κλιματική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να τις κάνει... καφέ.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «PLOS Genetics», υποστηρίζει ότι η αλλαγή αυτή ενδέχεται να συμβεί σε μία ομάδα συγχρόνων αρκούδων, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν την ραγδαία κλιματική αλλαγή.

Η επικεφαλής της έρευνας, Μπεθ Σαπίρο, αναφέρθηκε στο παράδειγμα των αρκούδων των νήσων Μπαράνοφ και Τσιτσάγκοφ στην Αλάσκα, οι οποίες συγγενεύουν τόσο με τις πολικές αρκούδες όσο και με τις καφέ. Αυτό που συμπέραναν οι επιστήμονες είναι ότι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, οι πολικές αρκούδες που είχαν αποκοπεί από τον υπόλοιπο πληθυσμό ζευγάρωσαν με καφέ αρκούδες που μπορούσαν να κολυμπήσουν στο νερό.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αρκούδες που γεννήθηκαν να είναι καφέ και όχι λευκές. Ύστερα από την εξέταση υβριδίων οι επιστήμονες εντόπισαν ότι στο γενετικό τους κώδικα υπήρχε από 1 ως 4% DNA πολικής αρκούδας, κάτι που σημαίνει πως τα ζώα αυτά μπορούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου