Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Οι πάγοι λιώνουν δέκα φορές πιο γρήγορα

Η Ανταρκτική... λιώνει. Στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, που καταγράφει ανησυχητική μείωση των πάγων την καλοκαιρινή περίοδο στη Χερσόνησο της Ανταρκτικής, τη μεγαλύτερη μάλιστα της τελευταίας χιλιετίας.

Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο πραγματοποίησε την έρευνα σε συνεργασία με το Βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο στην Ανταρκτική, προκειμένου να κατανοήσουν τις κλιματικές αλλαγές στην περιοχή και την επίδρασή τους στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Μια ομάδα ερευνητών των δύο ιδρυμάτων τρύπησε έναν πυρήνα πάγου σε βάθος 364 μέτρων στο νησί Τζέιμς Ρος, στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου της Ανταρκτικής, για να υπολογίσει με τον τρόπο αυτό τη θερμοκρασία των τελευταίων χιλίων ετών. Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε κυρίως στη Χερσόνησο της Ανταρκτικής, γιατί είναι η περιοχή στην οποία τον τελευταίο μισό αιώνα έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σημείο στο νότιο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην τελευταία έκδοση του «Nature Geoscience», το λιώσιμο των πάγων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα, και μάλιστα στην παγωμένη αυτή χερσόνησο, που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της δυτικής Ανταρκτικής. Η επικεφαλής του προγράμματος, Νέριλι Αμπραμ, εξήγησε μάλιστα ότι οι πιο «κρύες» κλιματικές συνθήκες επικρατούσαν πριν από 600 χρόνια και ότι σήμερα λιώνουν δέκα φορές πιο γρήγορα οι πάγοι στο σημείο όπου έγινε η έρευνα.

Το λιώσιμο των πάγων οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις κλιματικές αλλαγές λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης και στην αύξηση της δύναμης των δυτικών ανέμων. Εμφανίζονται όμως καθησυχαστικοί σε σχέση με το πόσο το ίδιο φαινόμενο μπορεί να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ανταρκτικής, όπου το λιώσιμο των πάγων και η απώλεια των παγετώνων είναι διαδικασίες αργές, για τις οποίες αδυνατούν επιπλέον να γνωρίζουν αν συνδέονται άμεσα με τις κλιματικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου