Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πρώτο μουσικό βίντεο που γυρίστηκε στο διάστημα

Πάνω απο 4 εκ. είδαν το πρώτο μουσικό βίντεο που γυρίστηκε στο διάστημα

Το πρώτο μουσικό βίντεο που «γυρίζεται» στο Διάστημα αποτελεί απο χθες γεγονός και φέρει την υπογραφή τού, αν μη τι άλλο, διαχυτικού αστροναύτη Κρις Χάντφιλντ.


Λίγες ώρες πριν επιστρέψει στη Γη, ο μυστακοφόρος από το Οντάριο του Καναδά επέλεξε να αποχαιρετήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου διέμενε από τον Δεκέμβριο, μ’ ένα τραγούδι και, δεδομένου ότι είναι δεδηλωμένος οπαδός του David Bowie, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη η επιλογή του «Space Oddity».

s

Στο βίντεο, το οποίο έχει ήδη ξεπεράσει τα 4,8 εκατ. θεάσεις στο YouTube, ο 53χρονος Χάντφιλντ εμφανίζεται με μία ακουστική κιθάρα ανά χείρας να τραγουδάει μια ελαφρώς διαφοροποιημένη ως προς τους στίχους εκδοχή του «Space Oddity» μέσα από τον ISS, παίζοντας παράλληλα με τη βαρύτητα. Αφού «ανέβασε» το βίντεο στο Διαδίκτυο, ο Χάντφιλντ δημοσιοποίησε τον σύνδεσμο (link) στους περισσότερους από 800.000 ακολούθους (followers) του στο Twitter με το εξής μήνυμα: «Με σεβασμό στην ιδιοφυΐα του David Bowie, ιδού το βίντεο του “Space Oddity”, όπως ηχογραφήθηκε στον ISS. Μια τελευταία γρήγορη ματιά στον κόσμο». Ο «πολύς» Bowie, μάλιστα, ο οποίος επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο με την τελευταία δισκογραφική του δουλειά, «The Next Day», δεν έμεινε ασυγκίνητος και του απάντησε με τον τίτλο ενός τραγουδιού από την όχι και τόσο επιτυχημένη για τον ίδιο δεκαετία του ’90: «Hallo Spaceboy» (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση: «Γεια σου, αγόρι του Διαστήματος», με το Hello να μετατρέπεται στο αργκό Ηallo).

Χρησιμοποιώντας αδρά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να «μοιράζεται» εικόνες από το Διάστημα, ο Χάντφιλντ εξελίχθηκε εν ριπή οφθαλμού σε «φαινόμενο του Διαδικτύου», όπως τον αποκαλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ παράλληλα αναθέρμανε το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού για το Διάστημα. Το πιο δημοφιλές βίντεο που έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα ο Χάντφιλντ είναι εκείνο που τον εμφανίζει να στύβει ένα βρεγμένο κομμάτι από ύφασμα μέσα στον ISS: Λόγω της έλλειψης βαρύτητας το νερό σχηματίζει ένα υδάτινο στρώμα γύρω από το ύφασμα αντί να διαχωριστεί εντελώς απ’ αυτό.

Από τις 19 Δεκεμβρίου, όταν και αφίχθη στον ISS για να αναλάβει την προσωρινή του διοίκηση, έως το βράδυ της Κυριακής, οπότε ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στο κοσμοδρόμιο του Καζαχστάν, ο Χάντφιλντ δημοσίευσε εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο του πλανήτη μας. Ο φακός του πρώτου Καναδού διοικητή του ΙSS απαθάνατισε ποτάμια, πόλεις, ωκαεανούς και ερήμους, ακόμη και τον εμφύλιο στη Συρία από ύψος 402 χλμ. από την επιφάνεια της Γης.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Χάντφιλντ μετά το τέλος της διαστημικής του περιπέτειας; Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει σε μια αποστολή με προορισμό τον Αρη, ακόμα χωρίς «εισιτήριο επιστροφής». Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, ωστόσο, τότε ίσως μια δεύτερη σταδιοδρομία στη μουσική να τον περιμένει. Ο πολυπράγμων Χάντφιλντ, άλλωστε, φέρεται να έχει ήδη ηχογραφήσει αρκετά τραγούδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ενόσω βρισκόταν στον ISS. Ground control to major Chris...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου