Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Δύο φλιτζάνια τσάι τη μέρα «ασπίδα» κατά του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση δύο φλιτζανιών τσαγιού τη μέρα προσφέρει σημαντική προστασία από τον καρκίνο, προλαμβάνοντας τον σχηματισμό όγκων, σε αντίθεση με τον καφέ, ο οποίος δεν παρουσίασε καμία προστατευτική ιδιότητα.

Όλο και περισσότερες έρευνες διαπιστώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού στην ανθρώπινη υγεία, κάνοντας λόγο ακόμη και για προστασία από τον καρκίνο.
 
Αυτό έδειξε και νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στην Ολλανδία, σύμφωνα με τους οποίους οι άνδρες που καταναλώνουν καθημερινά δύο φλιτζάνια τσάι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μάαστριχτ μελέτησαν τις περιπτώσεις 892 ανδρών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη με ισάριθμες περιπτώσεις υγιών ανδρών, σε ό,τι αφορά τις διατροφικές συνήθειες και φυσικά την κατανάλωση τσαγιού. Οι επιστήμονες προτίμησαν να διεξάγουν την έρευνα στις ΗΠΑ, όπου οι περισσότεροι προτιμούν να πίνουν καφέ και λιγότερο τσάι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η κατανάλωση δύο φλιτζανιών τσαγιού τη μέρα προσφέρει σημαντική προστασία από τον καρκίνο, προλαμβάνοντας τον σχηματισμό όγκων, σε αντίθεση με τον καφέ, ο οποίος δεν παρουσίασε καμία προστατευτική ιδιότητα. Επίσης, η έρευνα δεν εστίασε στις ουσίες του τσαγιού που λέγεται ότι προστατεύουν από τον καρκίνο, ωστόσο σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες αυτές είναι οι πολυφαινόλες.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες έρευνες που δείχνουν αντίθετα αποτελέσματα. Πριν από περίπου έναν χρόνο, έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης είχε δείξει ότι οι άνδρες που συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα τσαγιού κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από την ασθένεια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 6.000 εθελοντών και είχε διάρκεια 37 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του προστάτη κατά 50% για όσους πίνουν περισσότερα από επτά φλιτζάνια τη μέρα, ποσότητα που ούτως ή άλλως θεωρείται υπερβολική. Παράλληλα, όμως, οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το αν τελικά για αυτό ευθύνεται η μεγάλη ποσότητα τσαγιού ή οι πολλοί παράγοντες κινδύνου που υπάρχουν πλέον στη σύγχρονη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου