Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τί και αν έπειτα “βρωμοκοπάμε”? Υγεία πάνω απ’όλα!

Το σκόρδο,( Allium sativum Λατινική ονομασία), ανήκει στην οικογένεια κρεμμύδι Alliaceae συμπεριλαμβανομένων τα ασκαλώνια, και το πράσο. Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία και για φαρμακευτικούς και αρτυματικούς  σκοπούς.

Κάνει καλό το σκόρδο στην υγεία μας?
Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα τρόφιμα  στον πλανήτη. Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium των λαχανικών η οποία περιλαμβάνει επίσης τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο, ασκαλώνια και πράσα.

Το σκόρδο σήμερα είναι  ευρέως αναγνωρισμένο και σαν ενισχυτικό συμπλήρωμα. Προάγει την ευημερία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στη διατήρηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος. Ένα από  πιο ισχυρά οφέλη για την υγεία περιλαμβάνει τη δυνατότητα να ενισχύει την ανοσολογική  δραστηριότητα των κυττάρων.

Το ενεργό συστατικό του σκόρδου είναι η ένωση θείο και ονομάζεται allicin. Το allicin είναι το χημικό προϊόν που παράγεται όταν είναι το σκόρδο  ψιλοκομμένο,χτυπημένο ή το μασάμε  . Το allicin είναι αρκετά ισχυρό ως αντιβιοτικό και ένας ισχυρός παράγοντας που βοηθά το σώμα να αναστέλλει την ικανότητα των μικροβίων να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν. Στην πραγματικότητα, το 1 χιλιοστόγραμμο allicin έχει την δραστικότητα των 15 μονάδων της πενικιλίνης.

Υπάρχουν τώρα πάνω από 12 μελέτες που δημοσιεύονται σε όλο τον κόσμο που επιβεβαιώνουν ότι τα σκόρδα μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη.

Πρόσφατα ερευνητές στην Οξφόρδη και Αμερική έχουν δημοσιεύσει κάποια περιλήψεις από όλα τα καλά στοιχεία για το σκόρδο. Το σκόρδο είναι γνωστό για την τόνωση των Τ-λεμφοκυττάρων και την δράση των μακροφάγων, βοηθούν τα  επίπεδα της ιντερλευκίνης-1, και την υποστήριξη των φυσικών κυττάρων δολοφόνων. Η έντονη δραστηριότητα αυτών των βασικών κυττάρων προάγει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Στοιχεία
Το σκόρδο περιέχει γερμάνιο. Το γερμάνιο είναι αντι- καρκινικό και το σκόρδο έχει περισσότερο από αυτό από οποιοδήποτε άλλο βότανο. Σε δοκιμές εργαστηρίων ποντίκια που τρέφονταν με σκόρδο δεν έδειξαν την ανάπτυξη καρκίνου ενώ τα ποντίκια που δεν είχαν τραφεί με σκόρδο παρουσίασαν τουλάχιστον ένα μέρος. Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων στον άνθρωπο σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Ένα άλλο όφελος του σκόρδου είναι ότι βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του οργανισμού. Έτσι εάν έχετε προβλήματα με χαμηλή ή υψηλή αρτηριακή πίεση το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να την εξισώσετε.

Βοηθά να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού σας κατά των αλλεργιών, βοηθά να χαλαρώσει η πλάκα από το τοιχώματα των αρτηριών,  ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου σας, είναι η καλύτερη επιλογή για τη θανάτωση και την αποβολή των παρασίτων όπως τα σκουλήκια καρφίτσα από το ανθρώπινο σώμα.

Εκτός από όλα αυτά τα οφέλη για την υγεία, το σκόρδο είναι γεμάτο με βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, κάλιο, βιταμίνες Α, Β, Β2 και Γ, ασβέστιο, ψευδάργυρο και πολλοί άλλα.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων η σκόνη allicin βρέθηκε ότι μείωσε την επίπτωση του κοινού κρυολογήματος κατά 50%.

Το σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι τοξικά για γάτες και σκύλους.

Το σκόρδο μπορεί να αραιώσει το αίμα παρόμοια με την επίδραση της ασπιρίνης.

Πιέστε χυμό λεμονιού ή φάτε μερικές φέτες λεμονιού για να σταματήσει η κακή αναπνοή λόγο του σκόρδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου