Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Στο 3% της παγκόσμιας «ελίτ» πέντε ελληνικά πανεπιστήμια

Μπορεί να υποχώρησαν αρκετές θέσεις τον τελευταίο χρόνο λόγω της οικονομικής κρίσης,
όμως πέντε ελληνικά πανεπιστήμια -Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Κρήτης και Πατρών- εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στο 3% της παγκόσμιας «ελίτ». 

Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζουν Ισπανοί ερευνητές σε αντίθεση με τους ερευνητές της Σαγκάης, οι οποίοι επιμένουν να εξαιρούν από τη διάσημη λίστα τους τα ελληνικά ΑΕΙ.
 

Ειδικότερα, το ελληνικό Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης -στο οποίο συμμετέχουν Έλληνες ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και Αιγαίου- δημοσιοποίησε χθες την παγκόσμια λίστα ταξινόμησης την οποία χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια η ερευνητική ομάδα από το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών CSIC (www.webometrics.info/). 

Οι Ισπανοί ερευνητές χρησιμοποιούν έναν σύνθετο δείκτη, που λαμβάνει υπόψη της όχι μόνο το δημοσιευμένο έργο των πανεπιστημιακών σε περιοδικά, αλλά και εκείνο στο διαδίκτυο, διευρύνοντας τον αριθμό των προς κατάταξη ιδρυμάτων. Έτσι, στη λίστα του 2013 κατατάσσονται 21.250 ΑΕΙ (έναντι 20.372 ΑΕΙ το 2012) όταν στη λίστα της Σαγκάης αναλύονται 1.200 πανεπιστήμια κι από αυτά κατατάσσονται 500.

Από τη μελέτη του 2013 προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια -ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και Κρήτης, Πατρών- πλασάρονται στο καλύτερο 3% του κόσμου. Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 194η θέση, χάνοντας όμως 36 θέσεις σε σύγκριση με το 2012.

Τρία πανεπιστήμια (Αιγαίου, Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ επτά πανεπιστήμια (Πολυτεχνείο Κρήτης, Οικονομικό Αθηνών. Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Πειραιώς, Ανοιχτό, Γεωπονικό) βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.

Εξετάζοντας τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, φαίνεται πόσο καλά μερικά ελληνικά πανεπιστήμια, πρωτίστως το ΑΠΘ, αυτοπαρουσιάζονται και χρησιμοποιούν προς όφελός τους τη διεθνή αναγνώριση. Αντίθετα, άλλα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το ΕΚΠΑ, ενώ έχουν ένα ισχυρό όνομα χάνουν θέσεις γιατί δεν καταφέρνουν να αυτοπαρουσιαστούν συνολικά.
Βελτίωση παρουσιάζει η θέση των ΤΕΙ. Για πρώτη φορά, μάλιστα, δύο ελληνικά ΤΕΙ -Θεσσαλονίκης και Λάρισας- εμφανίζονται στο καλύτερο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει το ΤΕΙ Μεσολογγίου που βρίσκεται στο καλύτερο 10%-15%, ενώ πέντε ΤΕΙ (Κρήτης, Αθήνας, Κοζάνης, Πειραιά, Καβάλας) βρίσκονται μεταξύ του 15% και 20% της παγκόσμιας κατάταξης.
Πάντως, όπως τονίζουν οι ερευνητές, η πλειονότητα των ελληνικών πανεπιστημίων αντιμετώπισε προβλήματα την τελευταία χρονιά και ο αριθμός όσων βελτίωσαν τη θέση τους στη φετινή μελέτη σε σχέση με την περυσινή περιορίστηκε σχεδόν στο μισό. Παράλληλα, φαίνεται να διευρύνεται η απόσταση μεταξύ καλύτερων και λιγότερο καλών ΤΕΙ.

Στην παγκόσμια κατάταξη, εμφανής είναι η κυριαρχία των ΗΠΑ τόσο στον απόλυτο αριθμό ιδρυμάτων (3.254) όσο και στον απόλυτο αριθμό ιδρυμάτων στο καλύτερο 1% (89 σε σύνολο 213).

Όμως, η εικόνα εμφανίζεται εξαιρετικά διαφοροποιημένη στο καλύτερο 10% της κατάταξης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την πρώτη θέση με 31,9%. Δεύτερη είναι η Ελλάδα με 26,6%, ενώ Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται πολύ κοντά (25,1% και 24,6% αντίστοιχα). Αντίθετα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελευταία θέση με μόλις το 15,2% των ιδρυμάτων τους.

by Χαρά Καλημέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου