Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Θα γυριστεί η «καλύτερη ταινία που δεν έγινε ποτέ»

Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η «καλύτερη ταινία που δεν έγινε ποτέ».

Επιτέλους, μετά από πέντε δεκαετίες, βρίσκει πλέον το δρόμο της προς τη -μικρή- οθόνη. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα γυρίσει μια μίνι τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ για τον Ναπολέοντα.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, ο Σπίλμπεργκ έκανε γνωστό ότι θα υλοποιήσει το σενάριο του Κιούμπρικ, που αφηγείται τη ζωή του γάλλου αυτοκράτορα, ενώ η παραγωγή θα γίνει με τη βοήθεια της οικογένειας του εκλιπόντος σκηνοθέτη. Δεν ανέφερε ωστόσο σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα γυρίσματα.

Ο Κιούμπρικ διάβασε περισσότερα από 18.000 βιβλία και έγγραφα σχετικά με τη ζωή του Ναπολέοντα και ολοκλήρωσε ένα προσχέδιο του σεναρίου το 1961. Στο αρχείο που άφησε πίσω του, υπάρχουν πολλές εικόνες από συγκεκριμένες τοποθεσίες, σημειώσεις και έγγραφα, που «αφηγούνται» τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του αυτοκράτορα.  

Η εταιρία Metro-Goldwyn-Mayer είχε ανακοινώσει ότι θα αναλάμβανε την παραγωγή του «Ναπολέοντα», η οποία όμως τελικά αναβλήθηκε προκειμένου να γυριστεί το «Κουρδιστό Πορτοκάλι».

Σταδιακά, ο Κιούμπρικ εγκατέλειψε το πρότζεκτ, καθώς οι εταιρίες παραγωγής εμφανίζονταν διστακτικές να το χρηματοδοτήσουν. Το 2011, ο εκδοτικός οίκος Taschen εξέδωσε το βιβλίο «Ο Ναπολέων του Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Η καλύτερη ταινία που δεν έγινε ποτέ» (Stanley Kubrick’s Napoleon: The Greatest Movie Never Made), το οποίο περιελάμβανε το σενάριο του σκηνοθέτη, τις σημειώσεις, τις φωτογραφίες και κάποια σχετικά γράμματα.

Σε γράμμα του προς τους παραγωγούς, το οποίο συμπεριλήφθηκε σε έκθεση του έργου του Κιούμπρικ τον Οκτώβριο του 2012 στο Μουσείο Τέχνης του Λος Αντζελες, ο σκηνοθέτης γράφει, αναφερόμενος στον «Ναπολέοντα»: «Είναι αδύνατον να σας πω τι πρόκειται να κάνω, εκτός από το να σας πω ότι θα κάνω την καλύτερη ταινία όλων των εποχών».

Ανάμεσα στα εκθέματα ήταν και γράμμα της Όντρεϊ Χέπμπορν, η οποία αρνήθηκε πρόταση να παίξει στην ταινία. Η ηθοποιός σημειώνει ότι έχει αποφασίσει να μην εργαστεί για κάποιο διάστημα, ενώ τον προτρέπει να την έχει υπόψη του για κάποιον άλλο ρόλο στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου